chevron-down
chevron-up

Home Tour | Point Nepean by Pandolfini Architects

With view lines out toward the Sorrento Golf Course and nestled within the lush landscape on the shores of a man-made lake, Point Nepean House by Pandolfini Architects is bold in stature while remaining sensitive to its surrounding environment. 

Built on Boonwurrung Country of the Kulin Nation, the home’s eccentric form holds a commanding presence that comfortably juxtaposes its delicate skin, flowing parallel to the tranquil body of water beside it. Extensive with its program, Point Nepean House provides both refuge and privacy to its inhabitants while also allowing them to indulge in their love of entertaining and art.

“The house is both bold and sympathetic to its environment and provides a gallery-like space for the art collection and view beyond,” Pandolfini Architects director Dominic Pandolfini says. “We really wanted to create a house that took full advantage of the site and what it had to offer, but most importantly reflected our client and how they wanted to use the space to entertain,” he adds.

Marking the entrance of the home is a grand staircase of staggered concrete blocks that contrast the tone and texture of the timber-clad façade. This shift of tone and mood continues as one enters through the front door into a circular lobby with dark-painted walls and a skylight above, allowing a glimpse of sunlight to beam through the modest space — “a vast difference to the moments prior,” Dominic continues.

Gessi Proton Concealed Pull Out Kitchen Mixer
Gaggenau Gas Cooktop 200 Series

The curvaceous shape of the façade and glazing respond to the home’s orientation that undulates to create a deep eave over the north and west-facing windows. The 3.7-metre high glazing also provides passive solar gain for the winter months, while the substantial eave minimises the harsh summer sunlight — a crucial design choice to endure the coastal climate. A reductive external material palette of concrete, timber cladding and natural zinc accentuated the forms and provided hardwearing materials, which should age gracefully and require low maintenance.

Both expressive and enduring, the outcome is one of functionality that accommodates the needs of its inhabitants while simultaneously elevating the experience of space and highlighting and echoing the incredible surrounding landscape.

Compositionally, Point Nepean House consists of four fundamental elements, including a sweeping perimeter wall, a clove-shaped form with curvaceous timberclad skin, primary internal dividing walls, and a series of amenity pods situated within each zone. “The home allows inhabitants to pause and absorb serene moments internally and externally,” Dominic explains. “To enhance the occupant’s relationship with its surroundings, a series of windows puncture the timber-clad skin to create framed views,” he adds.

Working closely with Eckersley Garden Architecture, Pandolfini were able to curate a landscape that was integrated with the home and its surrounding environment, such as with the internal private garden that provides the homeowners with an opportunity to connect with nature from all the bedrooms and living spaces within the house, invites natural light into the deep clove-shaped plan, and enables cross ventilation.

Tacchini Pigreco
Tacchini Le Mura

The Tacchini Pigreco chairs and Tacchini Le Mura sofa reflect the home’s sculptural form.

Rogerseller Tonic Wall Mixer Round

The ensuite bathroom features Rogerseller tapware.

The internal private garden allows the homeowners to connect with nature from all the bedrooms and living spaces within the house.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enquire Now