chevron-down
chevron-up

Middle Park House by Auhaus Architecture

  • Auhaus Architecture transform a dimly lit Victorian cottage into a minimalist and texture-rich Middle Park home, through a double-storey extension and remodel.

    Located in the inner south of Melbourne, Benjamin Stibbard and Kate Fitzpatrick, founders of Auhaus Architecture, designed an extension and a renovation that introduces light and warmth into the centre of the family home.

    Auhaus Architecture unify the old heritage character with a new modern extension by celebrating materiality, referencing existing geometry and through a clever introduction of natural light and greenery.

    The living space features the Objekto Paulistano Armchair with the Butterfly Lounge Chair on the deck.

    The home features functional and spacious rooms for modern family living, with the four front rooms retained and remodelled. The rear of the home was transformed through a new double-storey extension featuring living spaces on the ground floor, children’s bedrooms, a mezzanine study, and a rooftop terrace above.

    The heritage home’s north-facing street frontage demanded the design to employ multiple strategies to introduce natural light into the living areas. Auhaus Architecture were able to establish that introduction with a central staircase void cut, courtyards, and an upper-level roof deck. The densely planted, verdant pocket courtyard provides a sense of calm and balances the threshold between the old house and the new extension.

    The considered tonal palette accentuates each natural material. The dining space includes the Cassina 412 Cab Chair by Mario Bellini and the Flos Gatto.

    The kitchen cabinetry celebrates the spotted gum veneer and conceals the Asko induction cooktop, ovens, integrated dishwasher and Fisher and Paykel integrated refrigerator, complemented by the Yokato Kitchen Mixer by Brodware and the Form Bar Stool for Normann Copenhagen.

    The new extension considers the existing geometry of the Middle Park home. The entry to the hallway features a fine-lined steel and glass arched door into the new living area, referencing the traditional ornate arches. So too does the richly-veined spotted gum veneer in the kitchen joinery reference the front room’s timber oak flooring. The spotted gum timber kitchen cabinetry brings warmth to the living areas and sits in contrast to the cool grey concrete floors and insitu benchtop.

    Auhaus Architecture’s Middle Park home demonstrates a mastery of unifying the old and new. The new extension appreciates the Victorian cottage’s original charm through pared-back and raw materials that pay respect to the home’s period detailing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enquire Now