As those who follow along with us on Pinterest will know, we are avid enthusiasts of the platform. Whether it be for finding inspiration, tracking trends or getting into the granular detail of that perfect marble bench, we have been known to whittle away one or three hours easily on the platform.

Clearly, the owners of this Western Australian property have similar browsing habits to us here at est HQ, with their recent extension named for the owner’s collection of beautiful images on Pinterest. The architect Sandy Anghie collaborated with the clients to produce a home that articulates the owner’s personal design aesthetic while meeting the extensions’ functional objectives. Ironically, this is a home we are certain will be making the rounds on Pinterest itself before too long.

DESIGN Sandy Anghie Architect | PHOTOGRAPHY Dion Robeson

est living interiors pinterest home 10

Located in the Perth suburb of Shenton Park, the timber bungalow was originally built in the early 1900s, making it part of a local Precinct Policy that guides building developments in Shenton Park to preserve the neighbourhood character. In response, only a hint of the new build is visible from the street while the front facade is consistent with the established style of the neighbourhood. The integration of old and the new can be seen throughout the home, most prominently through the way the original building unfurls to the rear elevation, but further balanced with the scale, the materials and the pitch of the roof. There’s no jarring elements to this contemporary renovation, instead it feels like the natural progression of the home from the traditional entry through to the modern living spaces at the rear.

Due to the south facing rear of the home, a key aspect of the design was to seperate the new living/kitchen space from the original structure with a courtyard, bringing in northern light to the main living spaces and providing new vantage points to the garden. What was originally a small, gloomy kitchen and meals space is now a light-filled, spacious wing where the residents can come together over meals or to relax in gently segmented spaces.

From the beginning Sandy Anghie was determined to work collaboratively with her clients on the inside and out of the home. “I think the foundation of a great home is a collaborative working relationship between the architect and home owner – listening and working together to create a home that meets the client’s needs and aspirations” says Anghie. The owners drove the selection and curation of the interior spaces, such as the crisp white cabinetry and concrete floors that characterise the extension. These touches provide a further contrast to the original home’s period identity while showcasing the owner’s passion for design – and providing plenty of opportunities for pinning!

est living interiors pinterest home 12
est living interiors pinterest home 13
est living interiors pinterest home 5
est living interiors pinterest home 6
est living interiors pinterest home 11
est living interiors pinterest home 4

While you might expect the introduction of the extension would minimise garden space, the extension in fact brings the garden from being tucked at the back of the property to an integrated space you can see from the moment you step in the front door. The central courtyard breaks up the living spaces with greenery, while the entire interior of the home is lighter, brighter and more fully taking in those leafy Shenton Park views.

est living interiors pinterest home 9
est living interiors pinterest home 8
est living interiors pinterest home 1
est living interiors pinterest home 3
est living interiors pinterest home 7
est living interiors pinterest home 2

Leave a Reply