chevron-down
chevron-up

Sandringham House by Austin Design Associates

  • Austin Design Associates make a case for understated and enduring design in their renovation of a family home in Sandringham, Melbourne.

    Melbourne-based architecture firm Austin Design Associates have breathed new life into a family’s heritage bayside abode. Like many of their previous projects, the Sandringham House embodies the firm’s proclivity towards the phrase “less is more”. As was envisaged for the renovation, the home is both charming and functional, two qualities that directly align with family life. With their strategic furniture placement and material selection, the design team have also managed to colour within the lines of the original home.

    Sandringham House by Austin Design Associates

    Austin Design Associates selected monochrome Fisher & Paykel appliances, the Hay About a Stool barstool, Brodware fixtures and a splashback tile from Earp Bros to align with the kitchen’s contrasting palette.

    Sandringham House by Austin Design Associates

    The living room features a circular rug from Tribe Home.

    Austin Design Associates harnessed light in such a way that marks it as the anchor of this Melbourne home. The curved wall of windows at the back of the house casts sunlight into the main living area, transforming the home into what Austin Design Associates have deemed “a true sun-soaked beauty”. “We wanted the materials palette to be light and bright to complement this,” the firm’s director, Sylvanna Mitri says. The bi-folding glass doors also serve as mediators between inside and outside, establishing the home as a host to natural light.

    Keeping the renovation within the home’s existing footprint, Sylvanna adds, was an essential part of the project. “We had to cleverly space plan the main living area within the boundaries of the curved back facade,” she says, including strategically placing furniture to respond to the curve. Such initiatives have allowed the home’s original structure and character to shine through the refurbished interiors.

    The freestanding indoor fireplace functions as the heart of the home, providing enough space for the whole family to gather. This space features the &Tradition Fly Chair.

    Sectioning the house into suitable family ‘zones’ was another essential part of ensuring both functionality and spatial fluidity. The inclusion of a master suite and additional living areas allow the family to live both together and separately as they please. 

    Austin Design Associates’ Sandringham house reflects a mindful and skilful mingling of old and new in a family home.

    Sandringham House by Austin Design Associates
    Sandringham House by Austin Design Associates

    Following suit with the main living area, the second living area captures natural light through plantation shutters and features the Grazia&Co Nikki Chair.

    Sandringham House by Austin Design Associates
    Sandringham House by Austin Design Associates

    The study space features the Le Corbusier No. B9 Chair.

    Sandringham House by Austin Design Associates

    The clients wanted to explore more colour and pattern in the two bathrooms, setting them apart from the rest of the home’s soft and neutral palette. The bathroom features the Lumi Table Lamp by Articolo.

    Sandringham House by Austin Design Associates

    A wall-mounted Rogerseller Towel Rail and blue Loom Towel in the tonal bathroom.

    Sandringham House by Austin Design Associates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enquire Now