Armed with a brief to create a family home that would allow two generations to live comfortably side by side under the same ‘Edwardian’ roof, the team behind the redesign of this St Kilda house, Taylor Knights Architects, have successfully created a home that balances both privacy and family interaction in equal measure.

The bones of the original Edwardian framework have been layered with a juxtaposition of elements using contemporary materials by the team at Taylor Knights in order to breathe new life into the heritage building. The addition of the steel framed bay window at the front of the house sets the tone for the homes renovation style found beyond the front facade.

All communal spaces were relocated to the centre of the house which effectively allowed for the two private zones to then be united at the ‘heart’ of the home. Double height voids and skylights have been used to allow light to fill the areas that previously had none.  The creative use of cost effective materials to add interest and texture to the contemporary renovation can be seen with the inclusion of inexpensive pegboard used as a feature in the stairwell.

Working closely with traditional tradesman, Taylor Knights chose a bespoke approach to both the homes architectural design and the interiors within. Using staggered brickwork and hand polished raw steel, Taylor Knights has created a truly individual yet timeless aesthetic for the owners of this family home.

Est-Living-Taylor-Knights-St-Kilda-House-Front Yard

Front Yard: A 10mm steel plate bay window has been fitted to the federation period style home connecting the second living to the street while hinting at the contemporary renovation within.

Est-Living-Taylor-Knights-St-Kilda-House-Second-Living-Room

Formal Living: The period style features are kept in the existing part of the house. The steel bay window extends outwards making the most of the soft southern light for sitting and reading and interacting with the street.

Est-Living-Taylor-Knights-St-Kilda-House-Bay-Window

Est-Living-Taylor-Knights-St-Kilda-House-Hallway

Hallway: A full height sliding door separates the two living zones within the house. Dual street access and frontage allows the home owners to enter from either access allowing privacy between the front and the rear of the house.

Est-Living-Taylor-Knights-St-Kilda-House-Stairs

Stairs: A large void celebrates the communal aspects of the house while emphasising the union between the front and the rear of the house. The void acts as a lung for the building, delivery fresh air, light and space into the centre of the home. The full height pegboard wall gives the home owners the opportunity to personalise and refresh the transition.

Est-Living-Taylor-Knights-St-Kilda-House-Kitchen

Kitchen: The dark kitchen mass extends upwards into the void, creating a greater sense of space and encouraging the eye outwards. Light from a skylights filter down into the kitchen below. A mesh floor is used to transition into the new extension which sits above the living room allowing light to filter through.

Est-Living-Taylor-Knights-St-Kilda-House-Kitchen-Void 01

Est-Living-Taylor-Knights-St-Kilda-House-Kitchen-Detail-01

Est-Living-Taylor-Knights-St-Kilda-House-Living-Room

Open Plan Living: Open plan living opens outwards into the garden. Large bi-fold doors extend the plan outwards and onto an outdoor entertaining platform and garden zone creating a seamless threshold between the internal and external spaces.

Est-Living-Taylor-Knights-St-Kilda-House-Back-Yard

Backyard: The northern elevation of the first floor has been design as a layered system or skin. Fitted with an adjustable external screen followed by operable windows. The façade can be controlled and adjusted depending on the owners comfort and requirements. The first floor cantilevers out directly over the north facing living and dining room creating an ideal eave for sun and the spaces below.

 

PHOTOGRAPHY: FRASER MARSDEN

 

Leave a Reply