Alterations & Additions | House Maher by Tribe Studio

The Look

Do not be fooled by the conventional exterior shape of House Maher, located in the leafy suburb of Willoughby on Sydney’s north shore. With it its child-like outline of rectangle base, a triangle roof and a series of square windows, the home is a playful response derived from a brief to create a new house that celebrates family life.

Standing in the place of a 1920s bungalow, House Maher is a commemoration and an exaggeration of its previous form, flattening and extruding the gable elevation. Recycled bricks from the site are an important aesthetic feature. Internally they create a textural contrast to the smooth white walls. Externally the unique pattern of brickwork is derived from a decorative feature of the demolished house, by creating an almost shimmering effect on the front façade that no longer appears flat.