Alterations & Additions | Hopetoun Avenue Residence by B.E. Architecture

The Look

The renovated Hopetoun Avenue residence in Vaucluse, a bayside suburb of Sydney, pays respect to nature and integrates it into it’s architecture. This process takes creativity, skill and a conscience. Designed by the award-winning team at B.E. Architecture, the Hopetoun Avenue residence is a period home that wanted to undergo a modern facelift while staying true to its roots. The handsome gum tree that cascades over the property was undoubtedly its focal point so B.E. Architecture intentionally used thin concrete to respect the tree’s organic curvature as well as maintain the structural integrity of the site.

While the angular form of this Hopetoun Avenue residence certainly hoists the property into the 21st century, its architectural approach was firmly rooted in the old, paying homage to a gum tree in the peak of its maturity and paving the way for a healthy relationship between design and nature.