Alterations & Additions | Gable House by Edmonds + Lee Architects

The Look

For Edmonds + Lee Architects, it was the trust of a creative client that sparked the idea for Gable House, this light-filled celebration of an old San Francisco Victorian and most poignantly, its pitched roof.

Deviating from the standard flat ceiling, every additional space —dubbed individual “stages” of the home—honours the gabled form, best seen in the attic. The renovation is anchored by light, streaming from the attic skylights and filtering down the ethereal staircase. From three sides, vistas open up all of the shared spaces for a sweeping panorama of sunlight and greenery. The interiors are described by director Robert Edmonds to “reach up toward the central peak of the home and are filled with designer works by Arne Jacobsen, Carl Hansen and B&B Italia on a bed of Dinesen flooring.