chevron-down
chevron-up

Home Tour | Soho Triplex by studio razavi architecture

  • In the heart of downtown New York, studio razavi architecture have designed a cohesive family home by integrating three pre-existing levels and linking them via a striking bronze helical staircase.

    The home is marked by a striking bronze helical staircase – the centrepiece of the entire project.

    The overarching concept for Soho Triplex was to create a space where the family could experience a strong sense of togetherness. “A place where everyone can hear and see each other – where their presence is palpable,” the Paris-and-New-York-based studio founder Alireza Razavi says. The staircase was conceived in direct response to this brief, with its design, scale and materiality all working together to forge a unifying link through the project. Being a triplex, this central core plays an additional role in drawing natural light from above down into the lower levels.

    razavi architecture also prioritised longevity in their design choices to ensure the enduring support of the family. “I like our designs to age gracefully, so I always visualise how they will address specific challenges over time,” Alireza says. This aspiration is upheld by a visually engaging yet timeless palette of walnut, marble, glass, steel and bronze and further enhanced by a carefully curated selection of furniture spanning custom-designed, mid-century and contemporary, which sit alongside comforting artworks and objects from the clients’ personal collection.

    The light-filled dining space features a Baxter Matera table, Joaquim Tenreiro Curva chairs, a Mathieu Lehanneur chandelier and a painting by Salifou Lindou.

    The kitchen is characterised by dark-grey stone, Atelier Areti ceiling lights and Gaggenau appliances.

    The home’s surroundings also influenced the chosen palette, as the owners wanted to encapsulate Soho’s industrial essence by incorporating steel with a bronzed patina, as observed in the staircase and railings. “We wanted to open up the home to outside views as the building enjoys the most quintessential and gorgeous Downtown New York views,” Alireza adds.

    By prioritising togetherness, longevity and a connection to place, studio razavi architecture have crafted a home of lasting significance in a perpetually changing urban environment.

    The double-height living space, complete with a custom fireplace, is infused with light from above. The space features a pair of custom sofas designed by razavi architecture, a coffee table by Rasmus Fenhann, and a chandelier by Michael Anastassiades.

    The family room features a custom sofa designed by razavi architecture, a CC-Tapis rug, a ceiling light by Angelo Lelii, and an assorted collection of sculptures and objects.

    Tapestry by Kat Howard

    The staircase is a nod to Soho’s industrial roots.

    The home takes advantage of its quintessential Downtown New York views.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enquire Now