Mayfield Avenue by studiofour

  • Mayfield Avenue by Studio Four

    We explore a Melbourne home by studiofour built around a central garden where every moment considers ‘mind, body and spirit’.

    studiofour have long been refining the art of dissolving boundaries between the outside and in. Their Mayfield Avenue project is testament to this, with a home that surrounds a verdant core and directs views to this green space at every opportunity. When the home isn’t looking inward in search of light and leafy green, it’s looking outwards to the affronting Jacaranda tree and soaking up the northern sun.

    Mayfield Avenue is the seamless culmination of connection and immersion, providing the ultimate sense of sanctuary, enclosure and comfort for those within.

    Mayfield Avenue by Studio Four

    With studiofour’s holistic approach to Mayfield Avenue, it comes as no surprise that their team combine designer skillsets across architecture, interiors, landscape and art. Each bleeds into and informs the other, promoting a coherent home.

    The concept of a central garden was introduced to meet the site’s challenges of orientation and size. By wrapping the building around the garden, the home will continue to appreciate its growth and development.

    This was supported by an architectural framework of solid planes and interconnecting steel screens, giving privacy from the street. The framework was also designed to borrow negative external space from between the screen and the glass to increase the perception of internal room size. To curb cold and dark spaces, glazed sliding doors were prioritised, maximising ventilation and interaction with the landscape.

    Contrary to a typical new build, open plan living was avoided and instead studiofour focused on ‘separate, calm and purposeful spaces’.  These spaces were met with elements that maintained family interaction, such as the double-sided brick fireplaces. Exposed handmade brickwork is a reoccurring element throughout the home, to ‘define the solidity of the interiors’, creating a base for all other interior materials to be layered.

    Est 300x250 Max Clio June
    Mayfield Avenue by Studio Four
    Mayfield Avenue by Studio Four

    During the entire process, studiofour placed an emphasis on capturing the varying qualities of light, scale and proportion of space which provide a ‘tangible connection with the building’s landscaped surrounds’. studiofour worked hard to bring northern light into the two separate living areas at the front and a softer natural light into the kitchen, dining and sleeping areas.

    image001 3
    Mayfield Avenue by Studio Four

    Mayfield Avenue’s architecture may first command your attention, but the landscape and the interiors subtly engage in the way they provide sanctuary. The steel screens and windows inform the fireplace detail and joinery, influencing decisions around lighting, furniture and the Royal Oak White Smoked Floorboards. Design highlights include the Hay Tray Table available at Cult Furniture, Arflex Marechiaro sofa available at Poliform, Armadillo & Co. Agra Rug in Oyster and the AJ Floor Light.

    Mayfield Avenue’s story is grounded in lightness and openness, yet offers a feeling of seclusion and privacy. By prioritising these juxtaposing virtues, studiofour have made the family’s overall wellbeing a priority for years to come.

    DENFAIR EST LIVING MREC WEBSITE 01
    Mayfield Avenue by Studio Four

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *