chevron-down
chevron-up

Home Tour | Weeties Warehouse by Spaceagency

  • Perth-based architecture firm Spaceagency have crafted an expressive, light-filled home inside a former Weeties factory in North Fremantle.

    Originally converted into 13 apartments in 1990, the heritage-listed building saw a subsequent transformation when Spaceagency were engaged to turn three of the apartments into a unified family home. Challenged with honouring the building’s industrial roots while imbuing it with a modern sensibility, the architects took full advantage of the generous footprint by seamlessly opening and connecting spaces. At the same time, they introduced an unexpected drama to the interiors, exemplified by the project’s focal point: a sculptural steel staircase.

    Cassina 637 Utrecht Armchair

    The spiral steel staircase sets the stage for the dramatic interiors. Featured in this space is the Rose sofa, Idia coffee table and Rick chair, all designed by Joris Poggioli, a Cassina 637 Utrecht armchair, and an Otto sofa and Tantra rug.

    Concerning the layout, Spaceagency’s approach was to liberate the floor plan from the limitations imposed by the existing window and door placements. New glazed and opalescent walls were installed to the north and south, opening up and illuminating the previously dark labyrinth of rooms. Additionally, where possible, they sought to expose the heritage brickwork and optimise the building’s lofty ceilings.

    On the ground floor, the kitchen, pantry, laundry and powder room coalesce within one linear volume, which forms the backdrop to the dining and living area, where the original five-metre-high ceilings of the factory can be observed. The ground-floor living spaces flow seamlessly into an indoor courtyard area, which, owing to its thoughtful landscaping by Dangar Barin Smith, as well as its clear corrugated aluminium roof, infuses the home with abundant greenery and natural light. The first floor comprises the bedroom spaces, where Spaceagency have explored material juxtapositions such as rich Grigio Carnico marble against rustic heritage brickwork. 

    On the right, the kitchen, pantry, laundry and powder room coalesce within one linear volume. Spaceagency custom-designed an eight-metre-long timber island bench, doubling as a dining table for 22 guests.

    Thanks to its thoughtful landscaping by Dangar Barin Smith, as well as its clear corrugated aluminium roof, the indoor courtyard infuses the home with abundant greenery and natural light.

    The spiral steel staircase, a prominent feature visible as soon as one enters the home, signifies Spaceagency’s desire to also separate the home from its past by instilling a sense of drama. The staircase leads to a sinuous mezzanine, which overlooks a lush garden and a dark circular swimming pool: two unexpected and contrasting elements. Bespoke features such as the eight-metre-long timber island bench, doubling as a dining table for 22 guests, and the stage-red curtains that surround the mezzanine bedroom, serve to further elevate the theatrical atmosphere of the interiors.

    Cassina Dudet Armchair

    Stage-red curtains, carpeted floors and a Cassina Dudet armchair create an atmosphere of drama in the mezzanine bedroom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enquire Now