chevron-down
chevron-up

Home Tour | BS Residence by Inglis Architects

Iva Stool

The Iva Stool by Grazia&Co in the light-filled kitchen. 

Carrera marble is paired with the light and chocolate oak joinery in the kitchen.

Inglis Architects have thoughtfully handcrafted an enduring multi-generational home that engages with the surrounding landscape in Toorak.

Nestled along one of Melbourne’s tree-lined streets in the prestigious suburb of Toorak, BS Residence is the exemplary typology of a contemporary multi-generational home by Inglis Architects. Designed across four levels with a roof-top terrace, the home captures views of Melbourne’s cityscape.

With privacy remaining a primary trait of the neighbourhood, the residence follows in line with the same suit. Composed within the site’s wedge-like constraints, the multi-level building has been designed to be unimposing with its tiers as it is tucked into the site. “It was challenging to meet the spatial requirements of the client and the formally tiered envelope of the building while ensuring the building does not look like planning restraints have dictated it,” explains Inglis Architect founder and director Charlie Inglis. Subsequently, privacy is secured, allowing the ground floor to remain concealed from the streetscape.

Upon entering the home, the depth of the architecture is revealed through a monolithic white staircase, sculpted to accentuate the double-height void stemming from the basement and branching into the rooftop terrace. Acting as not only the focal feature of the entrance to the home, it artistically partitions and orientates toward the various wings.

Quiet composure is achieved in this active multi-generational home through a muted palette of materials that serve as the perfect backdrop for nature to exhibit. This soothing repose is cultivated by material finishes comprised of Carrera and Arabescato Vagli marble, light oak timber applied to the flooring and joinery finishes, light grey terrazzo floors, and whitewashed walls. These are perfectly balanced and contrasted against colours in each room to accentuate the natural surroundings, such as the dark teal blue feature tiles in the bathroom, chocolate timber oak joinery and leathers, and steel finishes applied to the upper walkway and oversized entry door.

BS residence is the modern articulation of a multi-generational home, delivering generous and intimate spaces to be enjoyed for years to come.

Spaciously crafted, the residence features four bedrooms, where each is appointed with its private ensuite. Distinct wings have been created to provide enough space for retreats. “The residence is designed to offer each generation of the family their private sanctuaries, with their own separate entertainment areas”, Charlie explains. “From spacious settings for collective gatherings to intimate corners perfect for breakfast, dinner parties, movie nights, or even small cocktail soirées.”

With each room directed towards an outlook of the garden, the landscape naturally becomes an extension of the home. Designed as an entertainment hub, the rooftop emanates with warmth and luminosity. Textured glass and stainless steel enhance the light and treetop surroundings, imbuing a sense of calm and serenity into the space.

The white monolithic sculpted staircase is the focal feature of the entrance of the home.

Seven outdoor spaces are connected to the individual rooms of the residence.

The rooftop entertainment room takes in views of the tree-top and Melbourne city landscape.

Articolo Lumi Table Lamp

The Articolo Lumi table lamp in the primary bedroom. 

Allied Maker Alabaster Wall Sconce

The Allied Maker Alabaster wall sconce in the ensuite bathroom. 

 

The multi-level building has been designed to be unimposing with its tiers as it is tucked into the site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enquire Now