chevron-down
chevron-up

Home Tour | Corner House by Powell & Glenn

Layered materiality enables both heavy and light elements to work in tandem. A Hans J Wegner CH339 solid oak extension dining table and solid oak roundish dining chairs by Maruni, solid oak in the open plan living and dining space.

An inner-city home’s distinctive location has a powerful presence, manifesting through a series of north-facing spaces that create a connection to its surroundings, the city and distant hills.

Responding to the unique challenges of designing for a corner block, Corner House by Powell & Glenn provides privacy and intimacy for its residents and connection to its surroundings through layered planting, a deep terrace and thoughtful architectural planning.

The use of a natural material palette, including stainless steel, timber, mixed metals, natural stone and raw concrete creates a soothing interior experience.

Seeking an enduring floating sensation, Corner Home is set over two levels. The ground floor contains living quarters, including a highly operative kitchen and scullery, that adjoins an open plan living and dining space that extends out to the north facing terrace. Two private studies are provided for the home’s owners, while below at basement level are a gym, wine room and bathroom. The first floor houses the master suite with optimal views towards the northeast, while two bedrooms, bathrooms and laundry occupy the remainder of the floor.

A hands-on collaboration with the homeowners was integral to the project’s success, ensuring a cohesive design thread throughout the project and influencing decisions related to natural light, colour and the overall relationship of the home to the garden and street. “We ensured that every design decision, from the presence of natural light to the choice of colours and the relationship to the garden, reflected their unique style,” Powell & Glenn principal and director Ed Glenn says.

The home owners are avid art collectors and required their new home to allow their art and collectables to be curated and displayed on rotation.

As avid art collectors, the homeowners, one of whom is a photographer with a keen design sensibility, required their new home to allow their art and collectables to be curated and displayed on rotation. Responding to this, the internal planning of the home includes a double-height gallery entrance and carefully considered spaces to showcase art, creating a harmonious integration of the living space and the curated collection.

Elevating sensory elements was paramount in Corner House. Being positioned atop a small hill, multi-directional natural light sources and rare views are capitalised on, while the deliberate selection of materials, such as galvanised doors and textured rendered walls, balance the bold concrete structure. Using a natural material palette, including stainless steel, timber, mixed metals, natural stone, and raw concrete, creates a soothing interior experience that positively influences the residents’ state of mind.

“The connection to nature is a fundamental aspect of our design philosophy at Powell & Glenn. In Corner House, we embraced this by integrating layered natural light throughout the project,” Ed says. The collection of rooms and the carefully positioned entrance allow for a gradual discovery of spaces, views, and natural light as one moves through the home. The surrounding garden, designed by Kate Seddon, enhances this connection, ensuring the relationship between the residence and its natural surroundings deepens over time.

Connection to the home’s surrounds are created through layered planting and a deep terrace that wraps around the home’s ground floor.

The home’s double-height gallery-like spaces showcase the owners’ extensive art collection.

The home’s materiality is expressed through the use of natural stone in bathrooms.

The upper level master bedroom master suite with optimal views towards the northeast.

The home’s centrally located front door, accessed by passing through a courtyard along the southern wall.

A street view of the two-storey concrete structure that is intended to be gradually engulfed by the Kate Seddon-designed landscape.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enquire Now