chevron-down
chevron-up

Home Tour | Brook House by Studio Doherty & Therefore Architecture

  • In Melbourne’s Hawthorn, Studio Doherty, in collaboration with Therefore Architecture, have revitalised a red-brick Californian bungalow by introducing light, indoor-outdoor connection and bespoke material elements.

    In response to the client’s brief for a tranquil family home, Studio Doherty and Therefore Architecture set out to establish a seamless connection to the garden, primarily focusing on infusing the interiors with natural light and references to nature. “When people step into the home, the first thing we want them to notice is the beautiful natural light,” Studio Doherty director Mardi Doherty says. “Our clients lead a busy life with two young kids, so creating a serene interior was a key part of the brief.”

    Therefore Architecture integrated skylights into the new kitchen area to foster a stronger connection to the outdoors, flooding the space with natural light. In other areas, full-height windows were incorporated to maximise views of the newly landscaped garden, offering a verdant backdrop to daily life. “We wanted to let the colours, light and shadows from the landscape permeate and take centre stage within the interior,” Mardi says.

    Studio Doherty have also paid homage to nature through their material selections, including light timbers and warm whites juxtaposed with rich blues and greens. “This deliberate contrasting not only distinguishes one area from another but also injects visual interest,” Mardi explains. For example, pale timber-laminated cabinetry is paired with striking black granite benchtops and handmade forest green tiles in the kitchen. Beyond the kitchen, a sunken lounge in soft blue tones provides an ideal space for social gatherings.

    Moving to the private spaces, the primary bedroom embraces the original period architecture while welcoming contemporary elements such as bespoke light timber joinery. The main family bathroom takes cues from Japanese design, with a custom mosaic-tiled vanity and dark, earthy walls.

    Diiva Dining Chair

    Hannah Quinlivan

    The dining space features the grazia&co Diiva dining chair, Santa & Cole Tekiò horizontal pendant and an artwork by Hannah Quinlivan.

    Iva Stool

    A floating breakfast bar clad in the same vivid green tiles as the kitchen overlooks a lush courtyard. The space features a wall light by LAAL and ceramics by Yoko Ozawa.

    Navi Allegro Above Counter Tall Basin White

    Flos Mini Glo Ball C/W

    Linear Standard Graffito

    The main family bathroom takes cues from Japanese design, with a custom mosaic-tiled vanity and dark, earthy walls. The space features the Navi Allegro basin, Flos Mini Glo ball and Linear Standard Graffito handle.

    Studio Doherty and Therefore Architecture established a seamless connection between indoor and outdoor spaces in Brook House.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enquire Now