The Moor Street Apartment by Clare Cousins is the stuff dreams are made of. Located in the heart of Fitzroy, the home and office makes use of a soft palette with pale timbers and industrial fixtures to create a fresh approach to this renovation. What was once a warehouse space, the project is comprised of two components: an office space for a creative design studio as well as a private residential living space. As with any design project - there come limitations. In this case, a requirement was to respect the iconic nature of the existing building by Rijavec Architecture, so this meant the design was driven by the angular form of the existing building and the retention of heritage brick walls and the clients wish for two separate spaces.

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

The homes owners wanted to create an inviting space while maintaining a sense of of the original warehouse. Industrial elements and the 6m long concrete island bench with a blackened steel framework helped retain that downtown warehouse aesthetic. Limed timber ceilings add texture and warmth throughout as Cousins and her colleagues Oliver Duff and Dita Beluli upheld a restrained colour palette while focusing on fine detailing and highly textured surfaces.

The three bedrooms and two bathrooms are located on the lower level, the kitchen and dining on the mid-level, and the living space on the top floor. A key factor in the design of the space was flexibility and liveability so with this in mind the Cousins team designed features like a large sliding wall to separate the master bedroom from a study and library space for privacy when needed or open plan living when not.

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

The studio space incorporates a work space, large kitchen, staff/dining room, meeting room and waiting and display areas within 250sqm. A large scale artwork commissioned by prominent local artist Rowena Martinich packs a colourful punch in the backdrop of the meeting room while recessed LED lights in the base of the frame illuminate the work from within. Perforated ceilings throughout the office provide visual interest and enhance acoustics. Concrete flooring helps to carry over the theme of industrialism from the main living area.

Cost-effective and sustainable materials have been used throughout, including Forest Stewardship Council (FSC) approved timber flooring, sustainable plywood ceilings, environmentally friendly wool carpets & low VOC paints and coatings with energy efficient LED lighting also specified by the designers. Beautiful, functional, and eco-friendly. What more could you ask for?

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

Clare Cousins Fitzroy

PHOTOGRAPHY: Shannon McGrath

One comment on “Moor Street Apartment

Leave a Reply