From the outside, this family home in the heart of Ladbroke Grove may not look too different from its brown brick neighbours. Don’t be deceived by the subtle exterior aesthetic - this clever design from local architects McLaren Excell completely redefines the home, from the outside in.

With a comprehensive redesign and refurbishment, the split-level, four bedroom home maximises space by creating seperate communal and private spaces and adding a new top floor and basement level. Aesthetically, continuous use of sleek concrete, warm oak and brass throughout the home evokes an assured, yet elegant personality.

DESIGN McLaren Excell | PHOTOGRAPHY Richard Leeney

Kitchen | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living

As demonstrated with another recent favourite of ours, the Park Corner Barn, McLaren Excell are a sure thing in designing projects in an intimate, hands-on way. In this home, there is a pride in the craftsmanship of the details, from timber choices to the curation of handpicked vintage pieces amongst the new built-in furnishings.

With five levels to play with, the design balances open communal spaces and private chambers for the inhabitants. The ground and first levels are mostly living, dining and kitchen spaces, drawing on the natural light available and integrating some small decking areas for outdoor entertaining. The second and third floors host the bedrooms, including the master bedroom’s ensuite featuring an inbuilt bath and inbuilt timber shelving/seating as well as a small balcony. Meanwhile, the ground floor has both living and bedroom spaces, making it a perfect guest retreat.

Materials are simple yet impactful, balancing industrial style with traditional British characteristics. Polished concrete, warm timbers and brass finishes lend the kitchen and dining area a signature style that flows out to the entertaining courtyard outside, while the upper levels of the home favour a deeper timber with parquet floors, white walls and steel window frames. The guest wing is a little of both styles, with extensive timber cabinetry housing the inbuilt kitchen and ample storage along the course of one wall.

Kitchen | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Kitchen | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Kitchen | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living

While the home is generally minimal in furnishings and style, the first floor lounge provides a more familiar, lived-in atmosphere with vintage furniture and a soft tan colour palette.

Living Room | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Living Room | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Library | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Staircase | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Living Room | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living

From the outside in, the home draws on concrete heavily as a uniting material, from the raised courtyard block outside down to both central and guest dining and kitchen areas. A neutral colour palette and brass tapware and handles balance the industrial aesthetic.

Kitchen | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Kitchen | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Kitchen | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Laundry | Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living
Ladbroke Crescent by McLaren Excell | est living

Leave a Reply