A two-storey single-fronted townhouse in Prahran, Melbourne, has been given a Doherty Design Studio makeover that allows the home owners to maintain their much loved urban lifestyle without having to relocate to a more family friendly home elsewhere. Mardi Doherty and the team at Doherty Design have successfully re-configured the interior to bring the courtyard into the new decade while also incorporating new furnishings and artwork to modernise the home.

Re-orientatating the kitchen, revamping the bathrooms and adding a new staircase were the main priorities for the owners straight off the bat. With the internal courtyard providing natural light to the kitchen and meal area while also creating an outlook for the first floor bedrooms, it was important that the courtyard compliment the interior scheme as well as provide an enticing slice of outdoor living in the built up urban landscape.

Landscape architect Nathan Burkett was bought in to create a user friendly outdoor space with an urban edge. Tiling on the banquette in charcoal and white has been laid in a subway style pattern that offers just the right amount of industrial chic to the truly modern outdoor room while also working well small hexagonal white tiles with a smaller black tiled detail on the first floor balconies.

The sculptural elements of the new staircase has become a much loved statement piece with its cantilevered design in spotted gum and fine white-powder-coated vertical supports.  An open dining area and streamlined kitchen with black overhead cabinetry, painted timber wall panelling and marble island bench flows elegantly on to the outdoor dining area and courtyard.


Paint: Dulux Natural White for the walls and ceilings.

Timber: Spotted Gum has been used on the floors, stairs and in fixtures, such as lighting and shelving.


White Bowls: Crushed Bowl by Muuto at Living Edge.

Pedestal Bowl: Kubis Bowl By Lassen at Fred International







Artwork: Rene Twigg at Otomys


The Sculptural Staircase.


Artwork: Strata Series by Trevor Mein at Otomys


PHOTOGRAPHY: Armelle Habib

Leave a Reply